CD Recensies

SELICKIS: PARADISUS VOCIS

Selickis: Paradisus vocis. Uit mijn jeugd; Paradisus vocis; Mijn ziel verlangt naar de hemel; Cherubijnse hymne; Litanie voor moeder Teresa; We zingen tot U; O crux Christi!; Hymne aan het licht - Christus. Lets omroepkoor en Sinfonietta Riga o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1327-2 (60’22”). 

 

Je hoeft er niet eens zelf te zijn geweest en het op verschillende plaatsen te hebben gehoord, om te weten wat voor geweldige koortraditie de Baltische staten met voorop Estland hebben. Een dirigent als Sigvards Klava speelt daain en grote rol en heeft ook zijn sporen nagelaten bij Capella Amsterdam. 

Andrejs Selickis (1960) is als lid van de Letse orthodoxe kerk, waarin hij een bestuursfunctie heeft en waardoor hij als psalmist optreedt een Letse componist met een grondige en veelzijdige opleiding.

Hier zijn acht werken met een religieuze en symbolistische inslag uit de periode 2004 - 2017 voor koor a cappella samengebracht. Alleen aan het achtste en langste met 16’54”, de Litanie voor Moeder Teresa, op deze cd komt een orkest te pas.

Dat deze uitgave een succes werd en interessant koorrepertoire aan het licht brengt, hoeft geen nader betoog.