SHOSTAKOVITCH: SYMFONIE NR. 4 (BEW. VOOR 2 PIANO'S)
CD Recensies - S

Shostakovitch: Symfonie nr. 4 (bew. voor 2 piano’s). Maki Namekawa en Dennis Russell Davis. Supertrain 003 (61’01). 2018 

Gezien de serieuze bedreiging die van het Sovjetregime na de uitvoering van zijn opera Lady Macbeth van Mtsensk in 1934 uitging, waagde de componist het niet om in 1936 een openbare uitvoering van zijn Symfonie nr. 4 te organiseren want als het daartoe zou zijn gekomen, had dat waarschijnlijk het einde van zijn carrière betekend.

Daaom trok hij het werk terug, maar maakte er wel een bewerking van voor 2 piano’s die in besloten kring kon worden gespeeld. Pas in 1961 klonk de symfonie voor het eerst in zijn bedoelde vorm.

Van die versie voor twee piano’s. Daarvan maakten Rustem Hayroudinov en Colin Slone in 2004 een opname (Chandos CHAN 10296). Nu herhalen Maki Namekawa en Dennis Russell Davis dat op een onbekend label. Ze doen dat op een iets tragere, minder nadrukkelijke en bittere manier. Misschien is er wat voor zo’n opvatting te zeggen. Menige zijstraat wordt mooi belicht, maar het karakter van Shostakovitch’ meest Mahleriaanse werk blijft juist wat onderbelicht. Daarom toch liever proberen of ergens nog een Chandos exemplaar te vinden is.