CD Recensies

SALONEN, LA VARIATIONS

Salonen: LA variations. LA variations; Images after Sappho nr. 1-5; Giro; Mania; Gambit. Dawn Upshaw (s), Anssi Karttunen (vc) met het Los Angeles filharmonisch orkest c.q. London sinfonietta o.l.v. Esa-Pekka Salonen. Sony SK 89158 (75’13”). 2000

Dat de Finse dirigent zelf ook componeert en dat hij zich een heel goede orkestrator toont, hoeft misschien niet te verrassen. Maar dat hij zich op toegankelijke wijze in een eigen idioom uit, is vrij opmerkelijk. Dat blijkt uit de hier door hemzelf opgenomen werken. 

Eerst is  daar Dawn Upshaw met Londen sinfonietta die heel verleidelijk met een licht Amerikaans accent de vijf Sapphobeelden zingt. Horen we daarin iets van Lutoslawski’s invloed?

Of het nog eens omgewerkte Giro dit werk goed deed, kan men zich afvragen.Het slechts negen minuten durende celloconcertje Mania is een al drukte op de plaats en Karttunen leeft zich daarin uit.

Gambit en de LA Variations zijn feitelijk de beste, beklijvende en meest briljante weken op deze cd, Gambit glinsterend en bont tegelijk. Als dirigent is Salonen een puike bakker van deze koekjes van eigen deeg.