CD Recensies

SZYMANOWSKI: VARIATIES, PRÉLUDES, ROTH

Szymanowski: Variaties in bes op. 3 nr. 1-13; Étude in bes op. 4/3; Préludes op. 1 nr. 1-9; Ravel: Miroirs. Matthias Roth. Genuin GEN 18627 (53’01”). 2018

Voor zijn debuut cd koos de Zwitserse pianist Matthias Roth een programma van Poolse en Franse muziek onder de titel Miroirs. Het aardige en aantrekkelijke daarbij is dat hij op de proppen komt met minder bekende werken van Szymanowski.

Gezien de titel van de cd tracht hij overeenkomsten te ontdekken tussen beide componisten. Tussen de Pool die aanvankelijk onder invloed stond van   R. Strauss en Scriabin en zich later meer op Debussy oriënteerde en Ravel die onder de vleugels van Fauré tot wasdom kwam en later aanhaakte bij Franse barokcomponisten en Debussy. 

Gemeen hebben beiden een voorkeur voor exotische kleuren, chromatische harmonieën en rijke texturen. In de Préludes schuilen impressionistische tendensen, en in de Variaties op. 3 en de Étude uit 1903/4 staat Szymanowski nog vrij dicht bij de gepassioneerde Rachmaninov en Scriabin.

In zijn als eerbetoon voor zijn vriendenkring Les Apaches geschreven Miroirs uit 1905 zitten exotische parfums.

Matthias Roth toont veel begrip voor de eigenheden van deze composities en geeft daar overtuigend gestalte aan.

In de Préludes, Variaties en Études van Szymanowski ontmoet hij stevige concurrentie van Martin Jones (Nimbus NI 5405/6) en Martin Roscoe (Naxos 8.557168), in Ravels Miroirs van jean-Efflam Bavouzet (MDG MDG 604-1190-2) en Herbert Sch=uch (Oehms OC 541).