CD Recensies

SALIERI: OUVERTURES; LA FOLLIA VARIATIES; SYMFONIE

Salieri: Ouvertures Cublai, gran kan de’ Tartari; Angiolina, ossi il matrimonio per sussuro; La locandiera; Falstaff, ossia Le tre burle; Variaties over ‘La follia di Spagna’; Sinfonia Veneziana in D; Symfonie in D ‘Il giorno onomastico’. London Mozart Players o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 9877 (65’39”). 2000

Een uitgave als deze toont aan dat Antonio Salieri een componist van hoog niveau was al werd vaak wat neerbuigend over hem geoordeeld. Alleen al de zonnige 26 Variaties over ‘La follia di Spagna’, gebaseerd op een in heel Europa bekend wijsje ziin de aanschaf van deze cd waard. Het is een soort ‘concert voor orkest’ waarin vrijwel alle eerste lessenaars van het orkest een beurt krijgen. De eerste viool als de belangrijkste, maar verder tot de kleine trom, de harp en de trombone toe. Een zonnig, caleidoscopisch werk dat 17’55” in beslag neemt en uit 1815 is en dat hier briljant wordt gespeeld.

De rest van het programma bestaat uit een stel opera ouvertures in pre Rossinistijl met levendige, aanstekelijke melodieën en pittige ritmen. Het mooist zijn de heel kleurige ouvertures Angiolina en Falstaff. Maar ook de Venezia symfonie met als ondertitel ‘Il giorno onomastico’ maakt een feestelijke indruk. 

Gelukkig doen Bamert en zijn Londense orkest deze bekoorlijke muziek met  soms feestelijke trompetten en fraaie houtblazerstinten alle recht wedervaren. Een ander hoogtepunt is het ‘larghetto’ uit de vierdelige Symfonie.