CD Recensies

SCHENCK: BACCHUS, CERES EN VENUS

Schenck: Bacchus, Ceres en Venus. Jasper Schweppe (Bacchus), Hieke Meppelink (Ceres, Maatzang), Renate Arends (Venus, Danskunst), Nico van der Meel (Mercurius) e.a. met Camerata Trajectina o.l.v. Louis Peter Grijp. Globe GLO 6060 (69’43”). 2006

Johannes Schenk valt de eer te beurt dat hij in 1686 de eerste Nederlandstalige opera schreef. Het libretto van Govert Didloo handelt over de chaos die ontstaat als de drankgod Bacchus en de etensgodin Ceres niet langer met liefdesgodin Venus willen samenwerken. Daardoor dreigt een onhoudbare toestand te ontstaan.

Uit protest daartegen ontstaat onder aardse stervelingen een seksstaking, want zonder spijs en drank kan geen liefde bestaan. Venus lost de kwestie tenslotte in ieders voordeel op.

De eerste opvoering in de Amsterdamse Stadsschouwburg leidde tot felle protesten. Een opera over zuipen en brassen geeft geen pas. Nog erger was dat Venus blijkbaar naakt op het toneel verscheen. Niettemin beleefde de opera twaalf opvoeringen in de zeventiende eeuw om daarna snel te worden vergeten.

Ontdaan van buitenmuzikale associaties is deze hier in een geslaagde verklanking te horen.