CD Recensies

SAY: WINTEROCHTEND IN ISTANBOEL; CONCERT VOOR 2 PIANO'S EN ORKEST; SONATE VOOR 2 PIANO'S

Say: Winterochtend in Istanboel op. 51b; Concert voor 2 piano’s en orkest op. 48; Sonate voor 2 piano’s op. 80. Ferhan en Ferzan Önder met het Omroeporkest Berlin o.l.v. Markus Poschner. Winter & Winter 910.255-2 (54’01”). 2019

Over de Turkse componist en pianist Fazil Say kan men wat zijn soms weeïge Einaudi-achtige muziek betreft verschillend oordelen, maar hij toont met zijn kritische houding jegens Erdogan wel merg in zijn botten te hebben. Wegens een twitterbericht moest hij voor de rechter verschijnen en ook dit drietal werken heeft een duidelijk politieke lading.

Het is namelijk gerelateerd aan de gebeurtenissen eind mei 2013 in het Gezi Park in Istanboel waar een vreedzame massademonstratie plaatsvond om de plataanbomen daar te beschermen.

Het dubbelconcert heeft drie delen met de titels ‘avond’, ’nacht’ en ‘politie inval’. In het eerste deel wordt de nog vredige stemming geschilderd, in het tweede wordt gerefereerd aan een legendarische Perzische heilige die lang geleden in Khorasan hetzelfde zou hebben gedaan en in het derde de politie overval die op brute wijze een einde maakte aan de demo. Dat wordt effectief geschilderd in de muziek waarin Turkse op neoromantische wijze is verwerkt.

In het verder vrij romantische Winterochtend in Istanboel horen we het effect van men de hand gedempte pianosnaren. De minder bedreigende Sonate voor 2 piano’s s een gloednieuw werk uit 2018 met het vrij tere langzame deel als langste, net als de rest speciaal geschreven voor de hoogst capabele en briljante zussen Önder.

Er is ook nog een Ballade Gezi Park nr. 3 voor mezzosopraan, opgenomen door Marianne Crebassa (Erato 0190295-768973).