CD Recensies

SALIERI: TARARE

Salieri: Tarare. Cyrille Dubois (b., Tarare, schaduw van Tarare), Karine Deshayes (s., Astasie, schaduw van Astasie), Jean-Sébastien Bou (b., Atar, schaduw van Atar), Judith van Wanroij (s., La nature, Spinette), Enguerrand de Hys (t., Calpigi), Tassis Christoyannis (b., Arthenée, schaduw van Arthené, la génie de feu) e.a. met Les chantres du Centre de Musique baroque en Les Talens lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Aparté AP 208 (3 cd’s, 2u. 45’07”). 2018

Er vindt een renaissance, een herwaardering plaats van Antonio Salieri, de componist die net niet zo goed was als Mozart.

De tragédie lyrique Tarare van Salieri op een Frans libretto van Pierre Beaumarchais beleefde in 1787 zijn première in Parijs, het jaar daarop maakte hij daarvan een tweede versie voor Wenen, nu onder de titel Axur, re d’Ormus en met nu een libretto van Da Ponte.

Deze Tarare is de held van een pseudo-Oosters ratjetoe van ontvoering, vermomming, duivelse complotten en een redding op het laatste moment. Tarare is ook een Franse term die staat voor ‘gebakken lucht’ met mogelijk een politieke achtergrond aan de vooravond van de Franse revolutie.

We krijgen een compositie in de gebruikelijke doorgecomponeerde recitatief/aria vorm, doorspekt het korte ariosi en een minimum aan ensembles. Maar dan moeten we eerst wel door een wat taaie Proloog.

Dan treedt Cyrille Dubois aan om als een elegante Tarare zijn beminde Astasie als slavin uit de klauwen van de sultan Atar te bevrijden.  We horen Enguerrand de Hys als een harlekijneske euneuch Calpigi, Judith van Wanroij als een flirtende Spinette en Karine Deshayes als heldhaftige Astasie. Tassis Christoyannis is een waardige hogepriester Athénée, maar de leukste bufforol is weggelegd voor de joviale schurk sultan Atar van Jean-Sébastien Bou.

Rousset tracht met de begeleiding de vaart erin te houden, want twee uur en drie kwartier is wel een lange zit voor zo’n opera niemandalletje. Gelukkig verzoent de mooie muziek daar wel mee. De vergelijking met Mozarts Die Entführung aus dem Serail kan Tarare moeilijk heelhuids doorstaan.

In 2005 verscheen de dvd ArtHaus 100.557 met een door Jean-Claude Malgoire in 1988 tijdens de Schwetzinger Festspiele gemaakte opname van deze opera van Salieri.

Deze opname van Rousset werd voorafgegaan door andere met hem vastgelegde opera’s van Salieri: La grotta di Trofonio (Ambroise AMB 9986), Les Danaïdes (Ediciones singulares ES 1019) en Les Horaces (Aparté AP 185).