CD Recensies

SCARLATTI F.: CONCERTI GROSSI E.A.:

Scarlatti, F.: Concerti grossi nr. 1 in E, 2 in c, 3 in a, 4 in e, 8 in F, 9 in D; Geminiani Sonate in A op. 1/1 (bew. Avison); Corelli: Sonate voor viool en b.c. in C op. 5/3 (bew. Geminiani). Malgorzata Malke (v) met het Historisch orkest o.l.v. Martyna Pastuszka (v). Muso MU 039 (63’56”). 2017

Dat er behalve zijn oudere broer Alessandro en zijn neef Domenico ook nog een Francesco Scarlatti was, zal voor velen een verrassing zijn. Hij werd eind 1666 in Palermo geboren, begon als violist in Napels en reisde daarna door Europa, kwam in 1719 Londen op uitnodiging van zijn vriend Händel, ging in 1724 naar Dublin en hertrouwde daar. In 1741 werd voor het laatst van hem vernomen; hij was toen ernstig ziek.

Het verklaart de titel van deze cd, An émigré to British isles. Toch waren het niet de hier opgenomen Concerti grossi waarmee we hier op aangename manier bekend worden gemaakt, maar de gewijde muziek - Dixit Dominus, Mis, Miserere - waarmee hij bekend werd. Die werken zijn alle drie samen  opgenomen met sopraan Emma Kirkby, het Armonico consort, het Concerto Gallese en het English cornet and sackbut ensemble (Deux-Elles DXL 1096).

Wat bij deze nieuwe uitgave opvalt, is dat er geen Italianen bij betrokken zijn, maar dat het een geheel Poolse onderneming is met een hiervoor ideaal toegerust barokensemble. Alle waardering voor het genomen initiatief en de realisatie daarvan, alleen had ik de beide bewerkingen graag ingeruild voor meer van Francesco Scarlatti.