CD Recensies

SMITH, A.M: SYMFONIEËN, ANDANTE

Smith, A.M.: Symfonieën in a en c; Andante voor klarinet en orkest. Angela Malsbury (kl) met de London Mozart Players o.l.v. Howard Shelley. Chandos CHAN 10283 (66’06”). 2004

Op internet vond ik een mooi bedacht ‘Periodiek systeem van componistes’ met bekende, maar ook veel onbekende namen vanaf de Middeleeuwen tot in het heden. Willekeurig pikte ik daar de Engelse Alice Mary Smith (1839 - 1884) uit. Ze studeerde in Londen bij Sterndale Bennett en MacFarren en moet in de Victoriaanse tijd een doorzetster zijn geweest om met haar grootschalige werken gehoor te vinden.

In 1863 voltooide ze haar vierdelige Symfonie in c waarin ze aansluiting zoekt bij de traditie van Beethoven en Mendelssohn. Door de gekozen thematiek en de uitwerking daarvan maakt het werk geen sterke indruk, maar het is niettemin aangenaam om naar te luisteren.

De melodieuze Symfonie in c uit 1876 maakt een krachtiger indruk en bevat een capricieus scherzo. Het Andante voor klarinet en orkest uit 1872 kot uit de Klarinetsonate en klinkt honingzoet in handen van Angela Malsbury.

 

Howard Shelley zorgt voor keurig orkestspel op deze uitgave die eerder van historisch dan van muzikaal belang is.