CD Recensies

SIRMEN-LOMBARDINI: VIOOLCONCERTEN

Sirmen-Lombardini: Vioolconcerten op. 3 nr. 1 in Bes, 2 in E, 3 in A, 4 in C, 5 in Bes en 6 in C. Piroska Vitárius met het Savaria barokorkest o.l.v. Pál Németh. Hungaroton HCD 32499/500 (2 cd’s, 1u.27’32”). 2006

In hun zoektocht naar minder gangbaar repertoire komen solisten als ze ambitieus genoeg en liefst vrouwelijk zijn soms terecht bij werken van onbekende vrouwelijke componisten. Dat was het geval bij de Hongaarse Piroska Vitárius die stuitte op de Venetiaanse Maddalena Laura Lombardini (1745 - 1818). 

Vanuit het weeshuis kreeg de fanatieke Maddalena vioollessen van de befaamde Giuseppe Tartini. Later trouwde ze met meesterviolist Ludovico Sirmen en samen toerden ze door Europa.

Aangespoord door haar man schreef ze indertijd spraakmakende, virtuoze composities voor viool. Het betreft niet alleen zes Vioolconcerten, maar ook 6 Strijkkwartetten, 6 strijktrio’s, 6 Duo’s voor 2 violen en 6 Sonates voor 2 violen. Intussen vrijwel geheel vergeten.

Ze ontstonden rond 1770 en waren in eerste instantie voor eigen gebruik bedoeld en verraden duidelijke invloed van Tartini in hun driedeligheid. Het begeleidende strijkorkest is aangevuld me twee hobo’s en twee hoorns.

Grappig genoeg zijn het Hongeren die deze muziek op cd ten doop houden en het is goed dat Piroska Vitárius een specialiste is op het gebied van oude muziek en in haar spel afziet van vibrato. Aan raffinesse en degelijkheid mankeert het niet in de vertolkingen, hooguit hadden ze wat meer bevlogenheid mogen uitstralen.