SCHULLER: VARIANTEN; JOURNEY INTO JAZZ; CONCERTINO
CD Recensies - S

Schuller: Varianten voor jazz kwartet en orkest; Journey into jazz; Concertino voor jazz kwartet en orkest. Boston Modern orchestra project o.l.v. Gil Rose. BMOP Sound 1004 (58’11”). 1999-2004 

De Amerikaanse musicus Gunter Schuller (1925 - 2015) was een van de meest effectieve leiders van de Amerikaanse avant-garde muziek gedurende de jaren zestig en zeventig vorige eeuw in de V.S. Het was een veelzijdig iemand, want hij was zowel een productieve componist met ruim tweehonderd werken op zijn naam (daarvan ruim vijftig voor orkest), instrumentalist, dirigent, muziekpublicist, impresario, festivaldirecteur, jazzmusicus en arrangeur.

In feite waren er slechts weinig terreinen in de muziek waarop hij zich niet begaf en hij had ruim een halve eeuw een hoog profiel in de V.S. Hij muntte in 1957 ook het begrip third stream music en fantaseerde voortdurend over een kruisbestuiving tussen klassieke muziek en jazz, waarbij improvisatie een sleutelrol vervult.

Op deze cd is daarvan een stel mooie voorbeelden te vinden.

Toch blijkt meteen uit de Varianten voor jazz kwartet en orkest, zoals vaker is gebeurd, dat jazz en klassiek niet echt goed mengen. Journey into jazz is hierna een stuk beter geslaagd. Het is het interessante, door de componist vertelde verhaal over hoe jongelui goed kunnen worden ingeleid in de jazzwereld met een belangrijke rol voor tenorsaxofonist Jason Hunter en een swingende ritmesectie. Ook trompettist David Ballou heeft een mooie rol.

In het Concertino hebben het jazzkwartet (Tom Beckman, vibrafoon, Tim Ray, piano, George Schuller, slagwerk en Edwin Schuller, contrabas) elk hun eigen domein om zich te profileren.

 

Maar het is toch vooral het 20’32” durende Journey into jazz dat indruk maakt.