CD Recensies

SCHUMANN: MYRTHEN, TILLING, GERHAHER

Schumann: Myrthen op. 25. Camilla Tilling (s), Christian Gerhaher (b) en Gerold Huber (p). Sony 190759-4536-2 (49’11”). 2017/9

Vroeger was het een zeldzaamheid, tegenwoordig is het gangbaar: een volledige uitvoering door 2 zangers van de 26 liederen ie samen de cyclus  Myrthen vormen. Toch heeft het werk nog steeds iets van een puzzel wat tot verschillende benaderingen leidde. Het gaat ongetwijfeld om een huwelijkscadeau voor Clara maar onder het oppervlak schuilt een ongelijkheid tussen onderwerp en bedoeling. De toon is vaak vrij duister en een breed spectrum aan huwelijkse zaken passeert de revue. Gaat het tenslotte echt om een cyclus of is het een bij toeval verzamelde collectie?

De teksten zijn ook niet van slechts één dichter, maar van verschillende, zoals Burns, Rückert, Goethe, Heine, Byron, Moore, Moser en Fanshawe, dus met wat vertalingen uit het Engels. In de verwerking daarvan zijn Florestan en Eusebius duidelijk aanwezig.

Hoe heterogeen de samenstelling ook is, er bevinden zich wel juweeltjes onder, zoals Widmung, Der Nussbaum, Die Lotusblume en Du bist wie eine Blume.

Christian Gerhaher met zijn warme bariton (bezig aan een complete opname van Schumanns liederen voor mannenstem en Camilla Tilling (heel fraai in Mein Herz ist schwer) met haar mooie lyrische sopraan delen de last der vertolkingen.

Er bestonden al zeer goede opnamen van Myrthen, bv. van Lynne Dawson, Ian Partridge en Julius Drake (Chandos CHAN 9307) en Dorothea Röschmann, Ian Bostridge en Graham Johnson (Hyperion CDJ 33.107) en van Andrea Lauren Brown, Thomas Bauer en Uta Hielscher (Naxos 8.557079), maar vanaf nu ben ik geneigd om de voorkeur te geven aan deze nieuwe versie. Enig bezwaartje daartegen: er staat wel weinig muziek op en de anderen zorgden voor aanvulling.