CD Recensies

STRAUSS, R.: CELLOSONATEm ROSEN

Strauss, R.: Cellosonate in F op. 6, TrV 115; Grieg: Cellosonate in a op. 36. Marcy Rosen en Susan Walters. Bridge BRIDGE 9512 (52’50”). 2019

De Cellosonates van Richard Strauss uit 1882 en die van Grieg uit 1883  zijn geen alledaagse verschijningen op concertprogramma’s, vandaar dat het goed is dat er opnamen van bestaan. Dat zijn er nogal wat van beide werken in allerlei combinaties, maar dit lijkt de eerste die ze combineert. 

De Amerikaanse Marcy Rosen en Susan Walters spelen deze op heel verschillende plaatsen ontstane, in de laatromantische periode geschreven werken als expressieve poëzie en voeren deze zonder te veel voorname terughoudendheid met een mooie toonvorming, zangerig bij Grieg, extroverter bij Strauss uit. Hun gemeenschappelijke muzikale polsslag klinkt spontaan en niet als een interpretatieve doelgemeenschap waardoor de werken indringend en met een mooie gevoelsmatige echo klinken.

Natuurlijk kan het de moeite waard zijn om deze vertolkingen te vergelijken met eerdere van dezelfde werken, maar ditmaal zou ik zeggen: wees content met het gebodene.