SCHUMANN: PIANOWERKEN 4-HANDIG (COMPLEET)
CD Recensies - S

Schumann: Polonaises WoO. 20 nr. 1-8; Klavierstücke für kleine und große Kinder ‘Abendlied’ op. 85 nr. 1-12; Klaviersatz in C op. 85 Anh.; Impromptu’s op. 66 nr. 1-6 ‘Bilder aus Östen’; Ball-Szenen op. 109 nr. 1-9; Kinderball op. 130 nr. 1-6. Roberto Piano en Paola del Negro. Brilliant Classics 2CD 95675 (2 cd’s, 2u., 08’51”). 2018 

De zelfverminking die Schumann aan zijn handen veroorzaakte bij pogingen om zijn vingers op te rekken stond zijn carrière als uitvoerend musicus in de weg, maar gelukkig kon hij zich zo des te meer aan het componeren (niet alleen van pianomuziek) wijden. 

Tot het nicherepertoire op dat gebied behoren zijn vierhandige pianowerken die hier nuttig meteen in hun totaliteit zijn opgenomen. Ze blijken vrij huiselijk van aard te zijn en ontstonden hetzij in zijn jonge jaren of op latere leeftijd. Veel daarvan was ook geschikt voor musicerende amateurs die in goedburgerlijke kringen in opkomst waren.

In de bekoorlijke Polonaises uit 1828 horen we iets van Schubert. Het duurde twintig jaar voordat als Kerstgeschenk om samen met zijn vrouw de zes Bilder aus Östen in impromptuvorm volgden. Daarna kwam het briljante dozijn Klavierstücke für kleine und große Kinder ‘Abendlied’ op. 85 dat begint met ‘verjaarsdans’ en een speelse ‘berendans’, een hupsende ‘rondedans’ en een meditatief ‘avondlied’ bevat.

De overige werken zijn miniaturen uit 1853 en mede bedoeld voor het muziekonderricht aan kinderen.

Het ervaren Italiaanse pianoduo Roberto Piano en Paola del Negro weet de juiste, vrij speelse sfeer van deze werken met hecht duospel van geven en nemen met veel gevoel en intelligentie goed op te roepen en stelt daarmee een nuttige daad.

Er bestaat nog een opname van al deze werken van Hector Moreno en Norberto Capelli (Rodolphe COCEU 00910) uit 1989, maar of die meer te bieden heeft?