CD Recensies

SPOHR: DUBBEL STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2

Spohr: Dubbel strijkkwartetten nr. 1 in d op. 65 en 2 in Es op. 77. Forde ensemble. Naxos 8.570963 (51’31”). 2008

Veronderstel U gaat naar een kwartetavond ook eens een van de minstens 36 Strijkkwartetten van Ludwig Spohr (1784 - 1859), zelf een voortreffelijke violist, te horen en tot Uw verrassing zitten daar twee kwartetten op het podium, niet om een Octet te spelen (dat scheef hij alleen voor gemengde bezetting van klarinet, 2 hoorns en strijkers), maar om dubbel strijkkwartetten te spelen. Ze zitten tegenover elkaar en treden op als dubbelkoor om antifonisch op elkaar te reageren. 

Het eerste dubbelkwartet, vooral bedoeld voor zijn studenten, is uit 1823, het beduidend interessantere uit 1827. Er is wel beweerd dat Romberg de componist hiertoe uitdaagde

Te horen in de concertzaal zijn deze dubbelkwartetten sporadisch, dus des te beter dat er opnamen van bestaan. Het enige ensemble dat ze compleet opnam is de Academy of St. Martin-in-the-Fields (Hyperion CDD 22014). Jascha Heifetz heeft zich ooit aan nr. 1 gewaagd, dat een soort eerbetoon aan zijn idool Mozart is met een stel collega’s (RCA GD 97870) net als het Melos ensemble (EMI 918.514-2) en L’Archibudelli met de Smithonian players (Sony SK 53370), maar van nr. 2-4 bestaan blijkbaar geen opnamen.

In zoverre is deze nieuwe uitgave zeker niet overbodig. Het Forde ensemble heeft zijn thuis in Forde Abbey, Dorset waar het ’s zomers concerten geeft. Kwartet 1 met Janice Graham en Helena Wood (v), Andriy Vlytovych (va) en Caroline Dale (vc) en kwartet 2 Nicole Wilson en Alison Dodds (v), Alexander Zemtsov (va) en Julia Graham (vc) vormen een goed bij elkaar passend team dat muziek laat horen die met zijn vele mooie melodieën een weldaad is voor het oor. De uitvoeringen zijn mooi in onderlinge balans.