CD Recensies

SALIERI: VARIATIES OVER LA FOLLIA DI SPAGNA, OUVERTURES, SYMFONIEËN

Salieri: Ouverture Cublai, gran kan de Tatari; Variaties over ‘La follia di spagna’ nr. 1-26; Cublai, gran kan de Tatari; Ouverture L’Angiolina ossia il matrimonio per sussurro; Symfonieën in D ‘Veneziana’ en in D ‘Il giorno onomastico’; Ouvertures La Locandiera en Falstaff. London Mozart players o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 9877 (65’39”). 2000

De grote, leuke verrassing tijdens de gastdirectie van Jordi Savall bij het Rotterdams filharmonisch orkest eind november 2019 waren de 26 Variaties over ‘La follia di spagna’ van Antonio Salieri uit 1815. Daarin neemt hij de bekende melodie die bij veel componisten - Frescobaldi, Lully, Corelli, A. Scarlatti, Vivaldi, C.P.E. Bach, Cherubini, Liszt, Nielsen en Rachmaninov - aan de orde was grondig onder handen.

Het blijkt een vroeg soort concert voor orkest te zijn met kleine, aardige bijdragen, niet alleen van de orkestgroepen maar ook individueel van de trombones, de harp en zelfs de kleine trom een kostelijk werk te zijn. Vreemd dat het niet vaker op het programma staat. Het wordt hier verleidelijk uitgevoerd.

De rest van het programma bestaat uit Symfonieën en Ouvertures in de beste pre-Rossini traditie met fraaie, levendige melodieën, zwierige ritmen en markante bijdragen van de blazers. Antonio Salieri (1750 - 1825) was primair operacomponist.

Een genoegen van begin tot eind dankzij de pittige vertolkingen van Bamert en zijn Londense specialisten.