ŠERKŠNYTĖ: MIDSUMMER SONG; DE PROFUNDIS; LIEDEREN VAN ZONSOPGANG TOT ZONSONDERGANG
CD Recensies - S

Šerkšnyte: Midsummer song; De profundis; Cantate-oratorium Liederen van zonsopgang tot zonsondergang; documentaire ‘Going for the impossible’. Lina Dambrauskaitė, Justina Gringyte, Tomas Pavillonis en Jauna Muzika met het Gemeentelijk koor Vilnius en het Litouws nationaal symfonie orkest o.l.v. Mirga Gražinitė-Tyla en KremerATA Baltica o.l.v. Giedre Slekyte. DG 483.7761-9 (cd + dvd, 46’30” + 54’08”) 2019

De Litouwese componiste Raminta  Šerkšnyte (1975) vestigde vanaf begin deze eeuw ook internationaal de aandacht op zich. CD opnamen hielpen daarbij. Zo werd gezorgd voor De profundis voor strijkorkest (1998) door Gidon Kremer met zijn KremerATA Baltica (Nonesuch 7559-79969-9) en het orkestwerk Fires (2010) door het Symfonie orkest van de Beierse omroep o.l.v. Mariss Jansons (BR 900135).

Terwijl we nog wachten op haar eerste opname met het Birmingham Symfonie orkest kunnen we genieten van deze uitgave.

Na haar succes met twee symfonieën van Weinberg als leidster van KrenerATA Baltica (DG 483.6566) wijdt de Litouwse dirigente Mirga Gražinitė-Tyla zich nu aan de muziek van haar tijdgenote Raminta  Šerkšnyte. Daarbij gaat het om composities van een bijzondere schoonheid en vol emotionele zeggingskracht die mooi contrastrijk afwisselt tussen geheimzinnige verstilling en felle blijken van energie. Het sterk contrasterende, maar sfeervolle geheel maakt een zeer intense indruk en de vertolkingen zijn gelukkig al even doorleefd. Zelf zegt Mirga Gražinitė-Tyla daarover: ‘Waarschijnlijk word ik het meest gefascineerd door door de poëtische kwaliteit en de raadselachtigheid, die van deze componiste en haar werk uitgaan. Haar persoonlijke stem’.

Wie een dvd speler heeft moet liefst eerst de de bijgevoegde documentaire beluisteren en bekijken want die geeft veel achtergrond informatie.