CD Recensies

STRAUSS, R.: ALPENSINFONIE, EINE E.A., JUROWSKI

Strauss, R.: Eine Alpensinfonie op. 64; ‘Sluierdans’ uit Salome op. 54; Orkestrale delen uit Die Frau ohne Schatten op. 65. Londens filharmonisch orkest o.l.v. Vladimir Jurowski. LPO 0106 (2 cd’s, 1u., 19’33”). 2012/2016

Richard Strauss’ laatste Symfonische gedicht weerspiegelt zijn bewondering voor de schoonheid van de Beierse Alpen. Het werk verbindt 21 beschrijvende delen binnen één overkoepelend geheel, omkaderd door een broeierig beeld van de bergen bij nacht. Het centrale hoogtepunt geeft een volledig panorama vanaf de top.

In Strauss’ orkestwerken is het ongebruikelijk dat de wonderen van de natuur vóór de mens worden geplaatst. Toch volgt het verhaal de tocht van een groep bergbeklimmers die het majestueuze landschap kort na zonsopgang aanschouwt. Ze zien een briljant georkestreerde waterval,, een alpenweide met koeien die rinkelende bellen dragen en ondernemen een gevaarlijke oversteek  over een gletsjer voordat ze hun doel de top, bereiken.

De tocht bergafwaarts wordt gekenmerkt door een kolossale storm en zodra de zon weer doorbreekt, denk de klimmersgroep terug aan de gebeurtenissen van die dag en een van Strauss’ meest extatische epilogen als samenvatting van een bijzonder melodieus werk.

Vladimir Jurowski ontlokt het Londense orkest een uitvoering vol sfeer en ook tederheid en transparantie. Vooral de uitstekende hoornsectie weet het overweldigende uitzicht vanaf de top prachtig te bezingen. 

De vertolking heeft meer diepgang dan die van de componist zelf met het Beiers Staatsorkest uit 1941 (EMI 754.610-2), maar is nooit zelfgenoegzaam en te massief.

Men moet bij deze uitgave wel voor lief nemen dat deze is gekoppeld aan andere, ook heel mooi uitgevoerde orkestfragmenten uit twee opera’s. Wie  daar geen behoefte aan heeft, kan beter kiezen voor de Alpensinfonie alleen van bijvoorbeeld de Staatskapelle Weimar o.l.v. Antoni Wit (Naxos 8.557811), het Berlijns filharmonisch orkest o.l.v. Herbert von Karajan (DG 439.017-2), het Londens symfonie orkest o.l.v. Bernard Haitink (LSO Live 0689) of het Symfonie orkest van de Beierse omroep o.l.v. Mariss Jansons (BR 900.148).