CD Recensies

SPOHR: DUO'S VOOR 2 VIOLEN OP. 39

Spohr: Duo’s voor 2 violen nr. 7 in d op. 39/1, 8 in Es op. 39/2 en 9 in E op. 39. Jameson Cooper en James Dickenson. Naxos  8.573.918 (66’49”). 2018

Louis Spohr (1784 - 1859) moet behalve een hoede componist ook een voortreffelijke violist zijn geweest. In verschillende perioden van zijn loopbaan wijdde hij zich ook aan vioolonderricht en zal hij voor studiedoeleinden zelf materiaal hebben aangedragen.

Wanneer ik goed heb geteld, schreef in de loop der jaren vijftien Duo’s voor twee violen plus nog eentje in de WoO. groep. Tot zijn vioolstudenten behoorden onder meer Ferdinand David en Fredrik Pacius en hen kon hij me zijn Duo’s goed  op de proef stellen.

Gelukkig zijn deze werken meer dan louter studiemateriaal, ze zijn als zodanig ook best geschikt om met plezier naar te luisteren.

Péter Csaba en Vilmos Szabadi (Hungaroton HCD 32356) en Heinz Schunk en Ulrike Petersen (CPO 999-343-2) maakten eerder opnamen van een selectie uit die Duetten. Maar Jameson Cooper en James Dickenson pakken het grondiger aan en zijn bezig aan een volledige opname, waarvan dit de tweede aflevering is. De eerste, de hier ook werd besproken, verscheen op Naxos 8. 573763.

Met een mengeling van warmbloedige gevoeligheid en innemende atletische virtuositeit laten Jameson Cooper en James Dickenson horen wat van deze composities te maken is; ze demonstreren ook dat een zichzelf wegcijferende componist heel goed in staat was tot virtuoos moois.