SMETANA: DALIBOR
CD Recensies - S

Smetana: Dalibor. Dana Burašová (s., Milada), Ivan Kusjner (b., koning Vladislav), Alzbeta Poláčková (s., Jitka), Richard Samek (t., Dalibor), Jan Stava (bs., Beneš) e.a. met de BBC Singers en het BBC Symfonie orkest o.l.v. Jirí Belohlávek. Onyx ONYX 4158 (2 cd’s, 2u., 26’35”). 2015

De opera Dalibor die zijn eerste opvoering twee jaar na de populaire Verkochte bruid kreeg is tot verdriet van de componist nooit zo bekend en geliefd geworden. Achteraf kunnen ook wij dat betreuren. Omdat het werk zo onbekend bleef, is het goed dat er opnamen als deze van bestaan. 

Het verhaal speelt in het vijftiende eeuwse Praag waarin de titelheld ridder Dalibor gevangen zit omdat hij de moordenaar van zijn beste vriend gewroken heeft. Milada die aanvankelijk met de beschuldigende vinger op hem wist gaat bij nader inzien van hem houden en probeert hem te bevrijden door zich als een jonge minnestreel te vermommen en hem een viool te bezorgen waarmee hij met de buitenwereld kan communiceren. Maar er is geen happy end want het plan faalt en beide gelieven vinden de dood.

Het is een drama dat maar langzaam vlamvat in de eerste acte, maar dat daarna tot volle wasdom komt, doch wat abrupt eindigt. In muzikaal opzicht  zijn echo’s van Wagners Lohengrin te horen en de melodische invallen van Smetana zijn prachtig als steeds. Vandaar dat het liefdesduet uit de tweede acte tot de hoogtepunten behoort. De confrontatie tussen beide hoofdrolspelers zorgt voor heel mooie momenten.

Het Engelse koor en orkest tonen zich van hun beste kant en de Tsjechische solisten zijn stuk voor stuk heel goed tegen hun taak opgewassen. Richard Samek is een heroïsche Dalibor en de dramatische sopraan Dana Burašová een pakkende, gepassioneerde Milada. Verder maakt Alzbeta Poláčková een heel goede indruk als het weesmeisje Jitka waarmee Dalibor bevriend raakte.

Er bestaan meer echt honderd procent Tsjechische opnamen van dit werk. Een der mooiste ter vergelijking is van Jaroslav Krombholc (Praga PR 25005051). Als deze opera in de smaak valt, is het misschien een idee om ook eens te luisteren naar Libuše via de opname van Jaroslav Krombholc (Supraphon SU 3982-2).