CD Recensies

SCHUBERT: WINTERREISE (BEW. HÖRICHT), VOYAGER KWARTET

Schubert: Winterreise D. 911 (ged. bew. Andreas Höricht). Voyager kwartet. Solo Musica SM 335 (50’26”). 2019

De altviolist van het Duitse Voyager kwartet, Andreas Höricht, maakte niet alleen een bewerking van de helft van de vierentwintig liederen uit Winterreise, maar schreef er ook korte intermezzi als overgangen bij. De selectie bestaat uit ‘Gute Nacht’, ‘Gefrorne Tränen’, ‘Der Lindenbaum’, Auf dem Fluße’, ‘Irrlicht’, ‘Frühlingstraum’, ‘Einsamkeit’, ‘Der Wegweiser’, ‘Das Wirtshaus’, ‘Mut’, ‘Die Nebensonnen’ en ‘Der Leiermann’. 

Dat levert natuurlijk een heel andere ervaring op, die het vooral mensen die een broertje dood hebben aan zang mogelijk maken om toch voor een deel kennis te maken met dit werk.

 

Maar ook voor de kenners daarvan is het een belevenis om tekst en begeleiding door vier instrumentale stemmen ontleed te horen en daar bij voorkeur zelf de betreffende teksten te lezen. Het uit Nico Christians en Maria Krebs (v), Andreas Höricht (va) en Klaus Kämper (vc) bestaande Voyager kwartet doet gelukkig niets om de muziek op te vrolijken, maar wel om deze wat in te kleuren en aanmerkelijk goed open te leggen.