CD Recensies

SORABJI: SEQUENTIA CYCLICA

Sorabji: Sequentia cyclica. Jonathan Powell. Piano Classics PCL 10206 (7 cd’s, 8u., 23’15”). 2019

Een lang gehoopte en verwachtte première van de ruim acht uur durende cyclus van 27 op het ‘Dies irae’ uit het gregoriaanse Requiem die Kaikhosru Shapurji Sorabji (1892 - 1988) in 1949 aan Egon Petri opdroeg. Een lange zit, maar in tegenstelling tot een concertuitvoering kan men cd weergave af en toe voor een adempauze onderbreken. Van Powell is niet vermeld hoe lang hij over de opname deed.  

De opname zal dankbaar worden ontvangen door de bewonderaars van deze bijzondere, excentrieke, grillige, raadselachtige, controversiële, teruggetrokken levende en visionaire twintigste eeuwse componist die autodidact was en zich o.a. door Busoni liet inspireren.

Van meet af aan wordt duidelijk dat de componist enigszins de methode van Liszt volgt met ingewikkeld contrapunt en weelderige harmonieën. De variaties zijn van zeer verschillende lengte, nr. 17 is betrekkelijk kort, maar nr. 4 duurt bijvoorbeeld 50 minuten; nr. 8 (21 minuten) begint als een onschuldige wals, maar het langst is nr. 22 met een duur van 92 minuten.

Daarmee maakt de componist het leven van de vertolker allerminst eenvoudig. De bladmuziek strekt zich soms boven de zes lijnen uit en laat veel over aan de intuïtie van de pianist, maar beschouwde dit ‘dichte’ werk met uitersten van diepe meditatie tot woeste uitbarstingen wel als de bekroning van zijn oeuvre. 

De Britse pianist Jonathan Powell heeft zich jarenlang grondig in dit werk verdiept en geeft er een even meesterlijke vertolking van als Geoffrey Douglas Madge met Opus clavicembalisticum (BIS CD 1062/4).