CD Recensies

RONDEAU EN DUNFORD: BARRICADES

Rondeau en Thomas Dunford: Barricades. Couperin, F.: ‘Les baricades mistérieuses’ uit Pièces de clavecin II, ordre 6, ‘Prélude’ nr. 1 in C uit L’art de toucher le clavecin, ‘La Ménetou’ in G uit Pièces de clavecin II Ordre 7. ‘Le dodo ou l’amour au Berçeau in A uit Pièces de clavecin III/15; Visée: Suite in d; Lambert: ‘Mes jours s’en vont finir’; Marais: ‘Les voix humaines’, ‘La reveuse’ nr. 4 uit Pièces de viole; Charpentier M.A.: Chaconne ‘sans frayeur’; Anglebert: Suite nr. 3 in d; Forqueray: ‘La Portugaise’ uit Suite in d, ‘A Sylva’ uit Pièces de viole suite nr. 5; ‘Jupiter’; Rameau: ‘Je vous revois… sans cesse les oiseaux font retentir’ uit Les fêtes d’Hébé. Met Lea Desandre (ms), Marc Mauillon (b) en Myriam Rignol (vdg). Erato 2952-6995 (69’). 2019

Wanneer we niet wisten dat het bij heel wat van deze composities om handige bewerkingen gaat, zouden we zonder meer kunnen aannemen dat ze origineel zijn. Klavecinist Jean Rondeau en luitenist Thomas Dunfort zijn twee barokspecialistenen het is ze gelukt om hun beide instrumenten in dit recital volkomen te integreren en het heel verschillende karakter van de werken goed te typeren. Dat geeft hun voordracht een heel authentiek karakter.

François Couperins ‘Les baricades mistérieuses’ is hier meteen een van de fascinerendste ervaringen. Zelf zei de componist daarover: ‘Als een zichzelf openende bloem ontvouwen de klanken zich en dan zet een volhardend ritme in, dat iedereen in zijn ban brengt’. Een mooie omschrijving van dit werk. Wie daarvan het origineel wil horen, zou eens naar Christophe Rousset kunnen luisteren (Aparté AP 193).

Een hoogtepunt uit dit programma is Jupiter van Antoine Forqueray, een ander is het erg lieflijke ‘Je vous revois’ van Rameaa waarvoor Lea Desandre en Marc Maillion zich bij het tweetal voegen, net als in de stukken van Charpentier en Rameau.

Beide musici zeggen over hun optreden: ‘Deze muziek is ons in de wieg gelegd en vormde ons tot de musici die we thans zijn.Wanneer we deze uitvoeren, dan is de uitwisseling tussen ons veel meer dan een dialoog, het is eerder een gemeenschappelijke ontdekkingsreis, waarbij we geen doel en geen antwoorden vinden’. Om daarnaar op zoek te gaan, nodigen ze ons uit in één van de salons van de Franse koningen uit de baroktijd.