SÜSSMAYR: DEUTSCHES REQUIEM, EIN
CD Recensies - S

Süssmayr: Ein deutsches Requiem in Bes; Mozart: Requiem in d KV. 626. Maria Jette (s), Jennifer Larmore (ms), James Taylor (t), Eric Owens (bs) met het St, Olaf koor en het Saint Paul kamerorkest o.l.v. Andreas Delfs. Avie AV 0047 (68’03”). 2004

Over Mozarts laatste, onvoltooide meesterwerk doen veel verhalen de ronde /Het werk werd geschreven op bestelling van graaf Franz von Walsegg-Stupach ter herinnering aan zijn onlangs overleden vrouw en hij bedong dat het onder zijn naam zou worden gepubliceerd. Zover kwam het niet. Constanze Mozart verkeerde na het overlijden van haar man in acute geldnood en zocht iemand die het Requiem wilde voltooien zodat ze het beloofde honorarium kon incasseren. Eerst werd daarvoor Franz Eybler als collega en vriend van Mozart benaderd, maar die ging niet op het aanbod in nadat hij de schetsen had bekeken. Franz Süssmayr deed dat wel en dankzij hem kon het Requiem worden uitgevoerd en talloze malen worden opgenomen totdat andere bewerkers ook hun versie leverden.

Dat Süssmayr (1766 - 1803) zelf ook twee Requiems (smWV 103 en 104) schreef, is minder bekend. Een daarvan is hier opgenomen en is het eerste korte (nog geen twintig minuten durende) Deutsches Requiem, van jaren voordat Brahms het zijne ongeveer ten tijde toen hij met het torso van Mozart aan de slag ging schreef.

Het was voor een gestorven hertogin en heel kort komen alle misdelen aan de orde. Het is waarschijnlijk het eerste Requiem met Duitse tekst, waarvoor eerst pauselijke dispensatie moest worden gevraagd. Het idioom is vrij simpel en direct en lijkt beïnvloed door de Oostenrijkse volksmuziek in een stijl die een parafrase is op de gangbare Requiem stijl.

De verklankingen die Andreas Delfs met zijn Amerikaanse team verzorgt, kunnen dienen, maar zijn bij alle getoonde frisheid en alertheid ook wat hoekig.

Alleen een aanbeveling dus voor het werk van Süssmayr; voor Mozart is men beter af met Harnoncourt (Duitse Harmonia Mundi 82876-58706-2), Schreier (Philips 475.205-2), Colin Davis (LSO 0627), Susuki (BIS SACD 2091) of Jacobs (Harmonia Mundi HMM 90.2291).