CD Recensies

SAUGUET: PIANOWERKEN VIERHANDIG

Sauguet: Les jeux de l’amour et du hasard; Valse brève; Viñes aux mains de fée; Concert des modes souterrains. Gisèle en Chantal Andranian. Arcobaleno 93732 (46’44”). 1995 

Voor degenen die onbekend zijn met de naam Henri Sauguet (1901 - 1989): deze Franse componist werd geboren in Bordeaux, studeerde harmonie en compositie bij Canteloube en daarna bij Koechlin. Hij kwam door Milhaud in contact met Satie en trad in 1921 - samen met Maxime Jacob, Henri Cliquet-Pleyel en dirigent Roger Désormière - toe tot de École d’Arceuil die streefde naar eenvoud, natuurlijkheid en spontaniteit en werd zo ook een soort erelid van de Groupe des six.

Zijn muziek is in het algemeen in overeenstemming met die idealen en derhalve melodieus, tonaal en goed doordacht. Zijn oeuvre is behoorlijk omvangrijk en bestaat uit vier symfonieën, verschillende concerten, kamermuziek, opera’s, balletten, pianowerken, koormuziek, liederen en filmmuziek, maar werd na zijn dood snel vergeten.

Des te aardiger dat de zussen Andranian heel speels en integer een aantal van zijn vierhandige pianowerken aan die vergetelheid onttrekken. Van lang geleden, uit 1964, herinner ik me een opname van Rostropovich waarop deze Sauguets Celloconcert speelde (Russian Disc RDCD 11108).