STEPAN: KLAVECIMBELCONCRTEN, HARPCONCERTEN
CD Recensies - S

Stepan: Klavecimbelconcerten nr. 1 en 2 in D, in C en G. Edita Keglerova met het Hipocondria ensemble. Arco Diva UP 0211 (79’21”). 2019

Stepan: Harpconcerten. Concerten voor harp, 2 violen, cello en hoorn op. 3/2-5. Rachel Talitman (hrp), Laurent Houque (v), Sophie Ackermann (v), Johannes Burghoff (vc) en Hubert Biebaut (hrn). Harp & Company CD 5050-42 (68’58”). 2018

Enige verwarring doet zich voor met betrekking tot de Boheems-Oostenrijkse componist die op de cd met harpconcerten Antonin Josef Stepan (1726 – 1797) wordt genoemd, maar die in Wikipedia is vermeld als Joseph Antonin Štěpán of Steffan en wiens zes Harpconcerten eigenlijk ook zouden zijn voorzien van partijen voor twee fluiten en een tweede hoorn.

Deze componist moet in het achttiende eeuwse Wenen een vrij prominente rol hebben vervuld en voorzag o.a. met een veertigtal concerten voor toetsinstrument in een behoefte van de adel en de gegoede burgerij. 

Klaveciniste Edita Keglerova die nog even bij Jacques Ogg aan het Haags Conservatorium studeerde, maakt met het in 2000 opgerichte Hipocondria ensemble duidelijk waarom deze werken zo in de smaak vielen voordat ze werden vergeten.

De harpconcerten zijn in wezen kamermuziekwerken met een nogal minimale begeleiding. Merkwaardig dat daar in plaats van een altviool om er een strijkkwartet van de maken, een hoorn meedoet. Geen alledaagse combinatie, maar hij voldoet goed en harpiste Rachel Talitman en hoornist Hubert Biebaut spelen de belangrijkste en interessantste rol in deze mooie uitvoeringen die als cd premières kunnen gelden.

Er is verder nog een opname van een Pianoconcert van deze cd met fortepianist Andreas Staier (Teldec 4509-94569-2).