CD Recensies

SCHUMANN: SYMFONIEËN NR. 1 EN 4 (BEW.)

Schumann: Symfonieën nr. 1 in Bes op. 38 Frühling en 4 in d op. 120 (bew.). Eckerle pianoduo. Naxos 8.572.881 (60’20”). 2017/8

Met de opkomst van het goedburgerlijke huiselijke musiceren ontstond de behoefte om grootschalige werken in verkleind formaat ter beschikking te hebben. Kort nadat hij zijn Symfonieën schreef, voorzag hij zelf (ook pianist) in die behoefte aan niet te moeilijk speelbare bewerken voor vierhandig piano en te zorgen dat de essentie niet verloren ging. Dat lukte hem - in enkele gevallen met hulp van Clara - zelf waarschijnlijk beter dan wanneer hij het aan een ander toevertrouwde. Hij besteedde er veel tijd en moeite aan. Dat blijkt de moeite waard te zijn.

Naxos maakte een serie van dergelijke Schumannbewerkingen. Mariko en Volker Eckerle namen eerder al de Symfonie nr. 2, de Ouvertures Genoveva en Julius Caesar met het Concertstuk voor 4 hoorns op (Naxos 8.572880) en de Symfonie nr. 3 met gedeelten uit Manfred en de Ouverture Hermann und Dorothea op (Naxos 8.572879).

Niet alle werken lenen zich even goed voor zo’n bewerking en die van het Concertstuk viel wat tegen. Maar de eerste en laatste symfonie komen er goed af en het is een genoegen om deze enthousiast en nauwkeurig door dit duo te horen uitvoeren. Wie de originelen ernaast wil leggen, ka niet beter den daarvoor de opname van Sawallisch te kiezen (EMI 764.815-2).