CD Recensies

SHENG: CHINA DREAMS; NANKING! NANKING! E.A.

Sheng: China dreams; Gedichten van de Sung dynastie; Nanking! Nanking! Juliana Gondek (s), Zhang Qiang (pipa) met het Hong Kong filharmonisch orkest o.l.v. Samuel Wong. Naxos 8.555866 (65’44”). 2002

De in 1955 in Shanghai geboren Bright Sheng had te lijden onder de terreur van Mao’s culturele revolutie en zette na studie in zijn geboorteplaats zijn opleiding in 1982 in de V.S., in New York o.a. bij Bernstein voort. Op deze cd verraadt hij met een drietal composities zijn Chinese achtergrond geen moment. Hij wekt hier respectievelijk de vroegere geest van China, het landschap pus de cultuur daar en de treurige geschiedenis van de Japanse inval in 1937. Hij gebruikt daarvoor onder andere de pipa als solo-instrument in Nanking! Nanking! uit 2000.

De heimwee naar zijn vaderland spreekt ook duidelijk in de bij vlagen wat lawaaierige, maar ook spectaculaire China dreams uit 1992-1995 met Oosterse volksmuziek melodieën en in een heel eigen stem. Het tweede van de vier delen, Fanfare, is een briljante toccata met veel slagwerk. D an volgt een lyrisch ‘De stroom vloeit’ en het werk wordt afgesloten met een beeld van ‘De drie kloven van de Yangtse rivier’.

De sopraan Julia Gondek voegt zich bij het orkest om het tweetal vrij exotische Gedichten uit 1985 te zingen. Nanking! Nanking! uit 2000 tracht een indruk te geven van de massamoord daar toen de Japanners de stad bezetten. Er klinkt iets van de Sacre in door en de pipa lijkt het verhaal te vertellen en bezingt het heldendom van de overlevenden. Het werk wordt afgesloten met een elegisch naspel waarin de pipa een eerbetoon aan hen brengt.

Het orkest uit Hing Kong, dat we kennen uit prachtige opnamen van Jaap van Zweden speelt in topvorm onder Samual Wong.