CD Recensies

SORENSEN: PIANOCONCERT NR. 2; KLARINET- EN TROMPETCONCERT

Sørensen: Pianoconcert nr. 2 La mattina; Klarinetconcert Serenidad en Trompetconcert. Resp. Leif Ove Andsnes met het Noors kamerorkest o.l.v. Per Kristian Skalstad, Martin Fröst met het Deens nationaal symfonie orkest o.l.v. Thomas Søndergård en Tine Thing Helseth met het Noors kamerorkest o.l.v. Per Kristian Skalstad. Dacapo 8.226095 (56’59”). 2019

Steeds meer werken van de Deense componist Bent Sørensen (1958) vinden hun weg naar de cd wereld. Van zijn concertante werken is een opname van The lady and the lark voor altviool en orkest uit 1997 met Christian Eggen en het Cikade ensemble (ECM 465.135-2). 

Sterbende Gärten voor viool en orkest (1993), het complexe Intermezzo voor 2 mezzosopranen, 6 violen en orkest (2003), het Pianoconcert La notte (1988) en L’isola della città voor viool, cello en piano en orkest (2016) wachten nog op hun beurt. In plaats daarvan krijgen we hier het Pianoconcert La mattina uit 2009, het klarinetconcert Serenidad uit 2012 en het Trompetconcert uit 2013

De over vele genres verspreide treffende en opvallende muziek van deze componist helpt om de eigentijdse muziek een impuls te geven in tijden van een toenemende zapcultuur. Soms doet zijn muziek wat hoekig aan, maar deze is ook heel persoonlijk. Opvallend is verder dat de achtergrond enigszins programmatisch is en dat daarin gevoelens, herinneringen en dromen een rol spelen. 

Deze uitgave begint met het aan Andsnes opgedragen tweede Pianoconcert dat als La mattina een logische opvolger is van La notte. Het Klarinetconcert Serenidad werd voor Martin Fröst gecomponeerd en werd geïnspireerd door Spaanse poëzie. De schoonheid en de kwetsbaarheid van Venetië vorm de achtergrond van het Trompetconcert.

Alle drie deze werken zijn zeer sfeervol en worden gesierd door ’s componisten gevoel voor schoonheid. De drie solisten en de begeleidende ensembles doen er alles aan om dat op de welwillende luisteraar over te brengen. Zo te horen met succes.