Stevens, R.: Strijkkwintet in c; Strijkkwartetten nr. 1 In one movement en 2 Three portraits. Timothée Botbol (vc) met het Behn kwartet. Divine Art DDA 25203 (76’20”). 2019
Robin Stevens (1958) is een componist uit Wales die sinds 2013 heel wat werken schreef en behalve dit drietal strijkkwartetten ook voor wat hij ‘Assepoester instrumenten’ noemt, zoals zijn ‘Vijf portretten voor 3 fagotten’, ‘Fantasia dramatica’ voor 2 eufoniums, ‘Variaties over Auld Lang Syne voor 4 hobo’s en 2 althobo’s’, ‘Duo voor cello en pipa’ en ‘Pandora’s box voor 6 blokfluiten, cello en fagot’.
Van de drie composities op deze cd ontstond het het Strijkkwintet (met 2 celli) het vroegst, in 1981 en werd voor deze opname nog eens herzien. Het is een vrij traditioneel werk in sonatevorm dat pastoraal rustig begint en verderop wat opwinderder momenten kent.
Zijn eerste Strijkkwart schreef hij in 2008 nadat hij was hersteld van een zeventien jaar durende ziekte. Het is ééndelig, gebouwd op slechts een paar zich steeds verder ontwikkelde motieven en vormen en het duurt 31 minuten. Het is een veelgelaagd werk met een wat bittere ondertoon dan een dramatisch einde heeft, maar maakt zeker goede indruk.
Strijkkwartet nr. 2 in uit 2011 en bedoeld als een portretstudie van drie niet met naam genoemde entiteiten. Er wordt alleen gesproken van ‘de impulsieve’, ‘de God zoekende’ en ‘de betoger’ en de muziek is gebaseerd op een aan het begin te horen koraalmelodie.
Het gaat om interessante, vrij diepgravende muziek van een heel behoorlijke kwaliteit en een zeer directe expressie met een soms wat rapsodisch karakter, pittige harmonieën, complex contrapunt en een direct aansprekende expressie: een waardevol mengsel.
Het uit de Engelse Laura Lunansky en de Nederlandse Alicia Berendse (v), de Portugese Ana Teresa de Braga e Alves (va) en de Nieuw Zeelandse, Ghislaine McMullin (vc), in 2015 opgerichte Behnkwartet geeft daar optimale uitvoeringen van.