CD Recensies

STRADELLA: SAN GIOVANNI BATTISTA (2X)

Stradella: San Giovanni Battista. Paul-Antoine Benos-Dhian (ct., Johannes), Alicia Amo (s., Erodia la figlia), Olivier Dejean (bs., Erode), Gaia Petrone (ms., Erodiade la madre), Srtavazd Sargsyan (t., consigliero) en Thibault Givaja (t.), Ddiscepolo) met Le banquet céleste o.l.v. Damien Guillon. Alpha 579 (80’42”). 2019

Stradella: San Giovanni Battista. Catherine Bott (s., Erodiade la figlia), Christine Batty (ms., Erodiade la madre), Gérard Lesne (altus, Johannes de Doper), Richard Edgard-Wilson (t., consigliero) en Philippe Huttenlocher (bs., Erode) met Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowki. Warner 2564-60444-2 (75’54”). 1992

Het was een nogal avontuurlijk leven dat Alessandro Stradella (1644 - 1682) leidde. De iets oudere leeftijdgenoot van Corelli had o.a. de Zweedse koningin Christina en de Romeinse families Colonna en Pamphili onder zijn weldoeners. Zijn amoureuze avonturen leidden tot zijn moord in Genua op 37-jarige leeftijd. Zijn notoire leven werd het onderwerp van een opera van Flotow en een stel gedichten en liederen.

Zijn oratoria bewegen zich in het grensgebied tussen opera en gewijd drama en de manier waarop hij de geschiedenis van Johannes de Doper behandelt, is uitgesproken dramatisch. Om te beginnen zagen zijn librettist Girardo Ansaldi en hij af van een verteller en bestaat het werk dat in 1675 voor et eerst werd uitgevoerd, maar pas in 1949 werd teruggevonden uit een reeks dramatische uitwisselingen tussen de belangrijke personen. Tussen Herodes en Johannes, tussen Herodes vrouw en zijn dochter. Het werk eindigt met een mooi duet tussen Herodes en zijn dochter. 

Opmerkelijk in de instrumentale begeleiding is de nauwkeurig opgave van een concertino en een ripieno concerto grosso opzet. Mogelijk was Corelli een der violisten bij de eerste uitvoering in 1657.

Het werk is tweedelig en begint met een levendige Sinfonia. Mark Minkowski zorgde voor een eerste goede opname met een gemengde bezetting, maar Damien Guillon onderscheidt zich in sommige details nog positiever bijvoorbeeld door het gebruik van een luit en zowel klavecimbel als orgel in het concertino al zijn niet al zijn zangers even goed gekwalificeerd, ook al lijken het specialisten. De nieuwe vertolking is wel wat rustiger. Moeilijke keuze.