CD Recensies

SIRMEN: VIOOLCONCERTEN; STRIJKKWARTETTEN

Sirmen: Vioolconcerten in Bes op. 3/1, E op. 3/2, A op. 3/3 , 4 in C op. 3/4, 5 in Bes op. 3/5, 6 in C op. 3 /6. Piroska Vitárius met het Savaria barokorkest o.l.v. Pál Németh. Hungaroton HCD 32499/500 (2 cd’s, 1u. 27’25”). 2006

 

Sirmen: Strijkkwartetten nr. 1 in Es, 2 in Bes, 3 in g, 4 in Bes, 5 in F en 6 in E. Accademia della Magnifica Comunità. Tactus TB 731202 (61’43”). 1999

Bij de Italaanse violiste, zangeres en componiste Laura Lombardini (1745 - 1818) hebben we te maken met een bijzonder geval. Ze werd in Venetië geboren en belandde in het Ospedale dei mendianti waar ze een goede muziekopleiding kreeg. Ze bleek genoeg talent te hebben dat Tartini haar daarna les gaf.In 1767 verliet ze het Ospedale en trouwde met de violist Lodovico Sirmen. Samen maakten ze meteen een concertreis en hadden redelijk succes, maar daarna keerde Lodovico terug naar Ravenna waar hij een affaire begon met gravin Zerletti.

Ook Maddalena vond een nieuwe geliefde, de priester Dom Giuseppe Terzi met wie ze tot haar dood samenleefde. Intussen had ze een succesvolle concertcarrière, leefde ze enige jaren in Londen rond 1770, ondernam concertreizen naar Parijs en Rusland. Haar laatste optredens waren in Parijs in 1785. Haar techniek was intussen wat verouderd geraakt, maar met hulp van Viotti werd die verbeterd. Aan het eind van haar leven keerde ze terug naar Venetië.

Als componiste liet ze een behoorlijk aantal werken na: telkens zes Vioolconcerten, Strijkkwartetten, Strijktrio’s Duetten voor 2 violen, Sonates voor 2 violen en door Giordani voor klavecimbel bewerkte concerten. Dit drietal cd’s legt getuigenis af van haar niet geringe gaven. De muziek is geheel in de stijl en her idioom van de Italiaanse muziek uit die tijd met wat    buitenlandse invloeden.

Piroska Vitárius ontfermt zich heel vaardig en met het juiste gevoel over meteen alle zes de Vioolconcerten en de leden Enrico Casazza en Isabelle Longo (of Silvia Rinaldi (v), Massimo Piva (va) en Francesco Ferrarini (vc) van de Accademia della Magnifica Comunità over de in Parijs in 1769 door een andere ondernemende dame, Mad. Berault gepubliceerde heel melodieuze Strijkkwartetten. De vier musici hebben zich goed ingeleefd in deze materie. Van de Strijkkwartetten bestaat nog een opname van het Allegri kwartet (Cala CACD 1059), die ik niet ken.