CD Recensies

SCHNITTKE: PEER GYNT

Schnittke: Peer Gynt. Operaorkest Stockholm o.l.v. Eri Klas. BIS CD 677/8 (2 cd’s, 2u., 10’11”). 1994
 
Sinds Grieg heeft de satirische fantasie Peer Gynt van Ibsen de aandacht van meer componisten getrokken. Robin Holloway maakte er een ambitieus werk voor koor en orkest van, Alfred Schnittke een ballet voor de Amerikaanse choreograaf John Neumeier.  
Schnittke werkte twee jaar aan dit werk en het bekendst daaruit werd de ruim twintig minuten durende Epiloog die ook in diverse bewerkingen bestaat. Dit werk vormt een ideale introductie tot de late Schnittke met een belangrijk aandeel voor zijn ‘continuo groep’: klokken, glockenspiel, vibrafoon, marimba aan de ene kant en piano, klavecimbel, celesta en harp aan de andere. Alleen al hieruit blijkt dat sprake is van een heel zware orkestbezetting. 
Met dit werk betuigt de componist enerzijds eer aan Grieg en anderzijds aan de grote Russische ballettraditie. Het werk bevat een aantal belangrijke Leitmotive in de vier ‘Kreise’ waarin de ontwikkelingen plaatsvinden: Peers Noorse jeugd, zijn vlucht in de wereld van illusies, zijn gedesillusioneerde terugkeer naar huis als volwassen man en als belangrijkste de materialisatie ‘buiten de werkelijkheid’ uitmondend in de lange ‘Epiloog’. 
Eri Klas, die ettelijke jaren in Nederland het Omroeporkest dirigeerde, zorgde voor de enige, gelukkig ook goede cd opname van het werk.