CD Recensies

STRAUS, O.: PIANOCONCERT; SERENADE; WALSEN

Straus, O.: Pianoconcert in b; Walsen ‘Der Reigen’ en ‘Tragant’; Serenade voor strijkorkest in g op. 35. Oliver Trendl met het Omroeporkest Saarbrücken o.l.v. Ernst Theis. CPO 555.280-2 (58’27”). 2018
 
Oorspronkelijk heette Oscar Strauss (1870 - 1954) gewoon Strauss, maar omdat hij hoewel ij ook operettes en dansmuziek componeerde, in geen enkel opzicht geassocieerd wilde worden met de Straussdynastie liet hij de laatste s achterwege. Hij studeerde in Berlijn bij Bruch, was als orkestleider werkzaam bij het Überbrettl cabaret, waarvoor hij songs schreef, maar ging omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan ook 24 operettes componeren, waaronder als bekendste Ein Walzertraum en Der tapere Soldat. Verder bracht hij balletmuziek en heel wat filmmuziek tot stand nadat hij in 1939 eerst voor de Nazi’s naar Parijs was gevlucht en daarna in Hollywood terecht kwam. 
Zijn serieuzere kant komt naar voren in het vrij virtuoze, rapsodische driedelige Pianoconcert in een idioom dat uit een licht verteerbare cocktail van Mendelssohn, Liszt, Saint-Saëns en Tchaikovsky bestaat.
Het andere, substantiële werk hier is de bekoorlijke Serenade voor strijkorkest die weliswaar de vergelijking met Tchaikovsky’s Serenade niet kan doorstaan, ook minder treffende melodieën heeft, maar verder best charmant is.
Als extra zijn er dan nog twee Walsen, die aantonen dat deze Straus toch verwantschap toont met zijn Weense bijna-naamgenoten. Het is goed dat Oliver Trendl en Ernst Theis deze muziek aan het licht brengen.