CD Recensies

SPERGHER: ORGEL- EN KLAVECIMBELSONATES

Spergher: Orgelsonates op. 1 nr. 1-6, Orgelsonates nr. 1-9, Orgelsonates nr. 16 Fondo S. Maria Formosa; Sinfonia in C, Orgelsonates nr. 1-3 Fondo Sartori, Pastorale; Klavecimbelsonates op. 6 nr. 1-6 en in Bes; Allegro in C. Chiara Minali (kl. org). Brilliant Classics 95834 (3 cd’s, 3u., 44’22”). 2018
 
Ondanks zijn Duits/Oostenrijkse naam was Ignazio Spergher (1734 - 1808) als tijdgenoot van Mozart een Italiaanse componist die zijn hele leven doorbracht in Treviso waar hij een gewaardeerde zanger, pianist, leraar en componist was. Zijn muziek drong echter ook een poos tot de rest van Europa door om daarna vergeten te worden. 
Zijn Orgelsonates en overige orgelcomposities zijn kostelijke werken in de elegante galante stijl - gegoten in de gebruikelijke driedelige snel-langzaam-snel vorm - en de Klavecimbelsonates zijn typisch een bijdrage aan de huiselijke muziek in de stijl van Galuppi en Luchesi.
Chiara Minali nam de orgelwerken op in de Paderno di Ponzana Veneto kerk op het Bazzani-Aletti-Zanin orgel. Voor de Klavecimbelwerken benut ze een  door Roberto Mattiazzo in 2008 gebouwde kopie van een Giusti uit 1681.
Dit is de enige, dus waardevolle opname met werken van Spergher.