CD Recensies

STRADELLA: TRESPOLO TUTORE, IL

Stradella: Il trespolo tutore. Riccardo Novaro (Trespolo), Roberta Mameli (Artemisia), Silvia Frigato (Ciro), Luca Cervoni (Simona), Rafal Tomkiewicz (Nino), Paola Valentina Molinari (Despina) met het Ensemble Mare Nostrum o.l.v. Andrea de Carlo. Arcana A 475 (2u. 36’49”). 2020
 
Il trespolo tutore uit 1679 is een van de acht opera’s van Alessandro Stradella (1643 - 1682) en de enige komische van dat stel. Het werk had zijn première in het Teatro del falcone in Napels. Giovanni Cosimo Villifranchi zorgde voor het libretto dat is gebaseerd op op de een tiental jaren eerder gepubliceerde komedie Amore è veleno e medicina degl’intelletti o vero Trespolo tutore van de Florentijnse auteur Giovanni Battista Ricciardi over het paradoxale gedrag van een aantal figuren, zoals een pupil die verliefd wordt op zijn leraar en een gek die dankzij de liefde weer bij zinnen komt.
In een heel geslaagde feestelijke Festivalopvoering slagen de solisten en het uit Rome komende 12-koppige, op ‘oude’ instrumenten spelende Mare Nostrum er goed in karakter en sfeer van het leuke werk goed weer te geven op deze cd première.