CD Recensies

SCHUBERT: LÄNDLER, ÉCOSSAISES, MENUETTEN, DUITSE DANSEN

Schubert: Ländler in Bes nr. 1-8 D. 178; Écossaises in As D. 697 nr. 1-5; Menuetten met trio’s nr. 1-8, 11-18, 20-23 D. 41; Duitse dansen en 2 Ecossaises op. 33, D. 783. Daniel Lebhardt. Naxos 8.574145 (51’46”). 2020
 
Aan het begin van de negentiende eeuw moest bij de Weens dansmuziek de gemoedelijke, simpele Ländler geleidelijk plaats maken voor de zwieriger Wals, maar Schubert droeg nog wel 17 van die Ländler bij, aan dat genre naast 12 charmante Walsen en 9 vlotte Ecossaises.
De Hongaarse pianist Daniel Lebhardt maakt op deze cd een leuke keuze uit dat repertoire. Van de korte Ländler wordt verwacht dat ze in één ruk achter elkaar worden gespeeld. De Écossaises zijn dartele Schotse volksdansen die een weer wat andere aanpak van de pianist vragen en de Duitse Dansen klinken wat terughoudend. Zo ontstaat een nuttig onderscheid tussen de genres.
Schubert die zich geëngageerd met dit kleine grut bezighield en daar kennelijk genoegen aan beleefde toont zich in deze muziek best inventief en tilt deze boven het alledaagse uit. Daniel Lebhardt is een heel sympathieke exponent van dit materiaal met een paar juweeltjes daartussen. Ontdek ze zelf en speel het plaatje liever niet ineens geheel achter elkaar af, maar in een paar etappes met behoorlijke pauzes daartussen.