CD Recensies

SHAW: NARROW SEA; TAXIDERMY

Shaw: Narrow sea; Taxidermy. Sō Percussion met Caroline Shaw (org), Gilbert Kalish (p), Dawn Upshaw (s). Nonesuch 979.178-8 (28’21”). 2020
 
De Amerikaanse componiste (violiste en zangeres) Caroline Shaw (1982) die in 2013 de Pulitzer prijs won voor haar a capella Partita for 8 voices doet ook op cd veel van haar horen. Op cd is ze met minstens 17 composities aanwezig. Die Partita is te vinden in een verzamelprogramma van Roomful of Teeth (New Amsterdam NWAM 041) uit 2011.
Het vijfdelige Narrow sea is speciaal geschreven voor het uit Eric Cha-Beach, Josh Quillon, Adam Sliwinski en Jason Treuting bestaande Sō Percussion ensemble en ontleent zijn tekst aan een negentiende eeuwse verzameling gewijde gezangen met harpmuziek. Volksmuziek op niveau en ten gehore gebracht met gebruikmaking van keramische kommen, geneurie en een piano die door vijf personen tegelijk als een hakkebord wordt bespeeld. Mogelijk iets te gewild, dit alles, maar wel effectief.
In Taxidermy gaat het figuurlijk om het opzetten van dieren, maar daar blijkt weinig van. De teksten hebben namelijk alle betrekking op twee dingen: water (de Jordaanrivier, opkomende zee, zee-engte enerzijds en de overgang van het ene leven naar het andere). 
Deze hoorbaar het toewijding uitgevoerde werken zijn opgedragen aan alle menselijke wezens die op zoek zijn naar een veilige plek op aarde. Enige bezwaar is de wel erg korte speelduur.