CD Recensies

SCARLATTI, A.: SONATE A QUATTRO NR.1-4 E.A.

Scarlatti, A.: Sonate a quattro nr. 1 in f, 2 in c,  3 in g en 4 in d; Trabaci: Durezze eligature; Gesualdo: Gaillarde voor stemmen; Scarlatti, F.: Sonates nr. 4 in en 9 in D; Scarlatti A. en F: Sonate in a; Scarlatti D.: Klavecimbelsonate in b K. 87, L. 33 (bew.). Les Récréations. Ricercar RIC 422 (59’21”). 2020
 
De vier Sonate a quattro van Alessandro Scarlatti (1660 - 1726) werden in 1726, zijn sterfjaar, gepubliceerd en het Ensemble A-Corde met Dolores Costoyas (theorbe), Miguel de Olsso (aartsluit) en Federico Cincio (barokharp) maakte er al een opname van. Het Ensemble Les Récréations is met Matthieu Camilleri v en va), Sandrine Dupé (v), Clara Mühlethaler (v en va), Keiko Gomi (vc) Étiene Galletier (theorbe en aartsluit) anders van samenstelling en geeft er een andere kleur aan.
Feitelijk kunne deze werken voor 2 violen, altviool en cello aanspraak maken op de titel van de allereerste Strijkkwartetten.
Het programma is aangevuld met een paar werken van Aleesandro’s broer Francesco, de ‘Londense’ Scarlatti en een Klavecimbelsonate van Alessandro’s bekende zoon Domenico die ook heel goed in kwartetvorm kan worden gespeeld.