CD Recensies

STEVENS: SYMPHONY OF LIBERATION; CELLOCONCERT

Stevens: Celloconcert op. 18; Symfonie nr. 1 A symphony of liberation op. 7. Alexander Baillie met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Edward Downes. Meridian CDE 84124 (44’41”). 1996
 
Op zoek naar muziek die past bij bevrijdingsdag 5 mei 2021 stuitte ik op deze cd. De muziek van de Britse componist Bernard Stevens (1916 - 1983) kreeg vooral gedurende de jaren veertig en vijftig vorige eeuw de nodige aandacht, maar die verslapte daarna waarschijnlijk vanwege zijn communistische sympathie. Later in 1956 zegde hij zijn partijlidmaatschap op na de Sovjet onderdrukking van de Hongaarse opstand. 
In 1945 won hij een prijs met zijn Symfonie nr. 1 met de ondertitel Symphony of liberation. Het werk heeft drie delen: ‘Enslavement’, ‘Resisitance’ en ‘Liberation’. Het werk was achteraf bedoeld als een protest tegen het Nazisme, maar klinkt bij alle getoonde verbeelding vooral nogal   luchtig in een stijl die kan worden omschreven als ‘de logica van het onverwachte’. De muziek is best de moeite waard, maar het is ook wel begrijpelijk dat de componist uit de aandacht verdween.
Het Celloconcert is uit 1952 en heeft en stevige body die door Alexander Bailley wordt versterkt.