CD Recensies

SCELSI: SUITE NR. 6, DIVERTIMENTO E.A.

Scelsi: Suite nr. 6 ’I Capricci di Ty’; Divertimento voor viool nr. 1; ‘L’âme aillée; ‘L’âme ouverte’; ‘Xnoubis’. Mario Fusi (v) en Anna d’Errico (piano). Stradivarius STR 33807 (63’ 32”). 2016
 
De raadselachtige achtergrond van de Italiaanse componist Giacinto Scelsi (1905 - 1988) wordt meer en meer onthuld door een groeiend aantal opnamen van zijn werken. Vooral Stradivarius zet zich daarvoor in; dit is de zevende opname uit een groeiende reeks. Die onthult aan de hand van composities uit een lange periode van 1939 tot (minstens) 1973 opnieuw hoe bijzonder de componist - tevens dichter en schrijver - was in zijn intellectuele benadering van de muziek, waarin hij bij voorkeur stukken schreef die waren gebaseerd op één toonhoogte die met microtonale wijze werd en met harmonische toevoegingen en timbre-aanpassingen werd gewijzigd. 
De vier werken op deze cd zijn toevertrouwd aan de piano, de viool en een combinatie van beide en pianiste Anna d’Errico en violist Marco Fusi zijn als specialisten in de eigentijdse muziek zeer geschikt om deze muziek op de grens van stilte en schijnare vormloosheid met duistere technieken en desondanks grote intensiteit op bewonderenswaardig knappe manier allure te verlenen.