CD Recensies

STEPHAN: DIE ERSTEN MENSCHEN

Stephan: Die ersten Menschen. Siegmund Nimsgern (bs., Adahm), Gabriele Maria Rone (s., Chawa), Florian Cerny (b., Kajn) en Hans Aschenbach (t., Chabel) met het Omroeporkest Berlijn o.l.v. Karl Anton Rickenbacher.  CPO CPO 999.900-2 (2 cd’s, 1u. 51’58”). 1998 
 
Dit is de eerste van de beide opnamen van de opera Die ersten Menschen van Rudi Stephan (1887 - 1915) waaraan hij van 1908 tot 1914 werkte. De andere is van Mikko Franck (Naïve V 5028) uit 2004.
De opera is gebaseerd op get ‘erotische mysterie’ van Otto Borngräber over Adam en Eva (hier Adahm en Chavel genoemd) dat eindigt met de moord van Kain (Kajin) op Abel (Chabel) uit seksuele jaloezie omdat zijn moeder meer van Abel schijnt te houden.
De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog maakte de première in 1915 onmogelijk. In dat jaar kwam Stephan zelf aan het oostfront in Galicië om. Het duurde tot 1920 voordat de eerste opvoering plaatsvond en daarna werd het sporadisch nog enige keren herhaald.
Hoewel het kundige gebruik van een laatromantisch idioom een grotere bekendheid zou doen verwachten, raakte het werk in vergetelheid en mogen we de veelgesmade muziekindustrie dankbaar zijn dat we er tenminste naar kunnen luisteren.
Dat het werk wat moeilijk op gang komt, is te wijten aan de stroeve samenwerking met Borngräber die voortdurend nieuwe, hogere financiële eisen stelde omdat hij stiekem hoopte ook Richard Strauss voor zijn libretto te interesseren.
In post-Wagneriaanse traditie is de componist er wel in geslaagd een broeierige sfeer te scheppen, maar verder werd het werk mogelijk geen succes omdat het onderwerp in de christelijke geen succes omdat het nogal smakeloos werd gevonden.
Maar Rickenbacher en zijn sterke team zangers doen er alles aan om te bewijzen dat de opera levensvatbaar is.