CD Recensies

STEFFAN: KLAVECIMBELSONATES, MEYERSON

Steffan: Klavecimbelsonates in g S. 20, G. S. 28, c, Bes. Mitzi Meyerson. Glossa GCD 9211810 (79’34”). 2020
 
Joseph Anton Steffan, of oorspronkelijk Josef Antonín Štěpán (1726 - 1797) was een Boheemse componist en klavecinist die als zoon van een onderwijzer en organist werd geboren in Kopidkno. In 1741 vluchtte hij voor het Pruisische leger naar Wenen, waar hij bij Schlick en Wagenseil studeerde. Hij werd pianoleraar van de prinsessen Maria Carolina en Marie Antoinette. In 1775 liep hij een ernstige oogziekte op die hem nagenoeg blind maakte, maar desondanks kon hij blijven componeren.
Zijn oeuvre omvat behalve geestelijke muziek en kamermuziek vooral klavecimbelwerken, zoals 6 Capriccio’s, 11 Variaties over een aria van J.C. Bach, een verzameling Duitse liederen voor klavecimbel, Menuetten en de hier door de thans in Berlijn levende Amerikaanse Mitzi Meyerson gespeelde drie van de vier Sonates in g, G en Bes. Zij heeft zich gespecialiseerd in minder bekende componisten en maakte voor Glossa al opnamen met werken van Balbastre, Muffat, Richard en John Jones, Somis en Francoeur.
Deze werken van Steffan zijn pas vrij kortgeleden teruggevonden. Ze blijken enige sporen te dragen van Haydn, Mozart en de jonge Beethoven en vormen typische bijdragen uit de overgangsperiode van klavecimbel naar fortepiano.
De bevlogen Myerson is de ideale vertolkster om deze naar nu blijkt ten onrechte vergeten composities nieuw leven in te blazen.