CD Recensies

SCHREYFOGEL: VIOOLCONCERTEN; VIOOLSONATE

Schreyfogel: Vioolconcerten in d, A en c; Sonate voor viool en b.c. in e; Schaffrath: Klavecimbelconcert in E CSWV C. 25. Martyna Pastuszka (v), Marcin Swiatkiewicz met het Orkiestra Historyczna. DUX 1197 (54’07”). 2014
 
Het hoforkest in Dresden behoorde in het midden van de achttiende eeuw tot de beste van Duitsland en de Saksische keurvorst Friedrich August I, later koning Augustus II, bijgenaamd ‘De sterke’ kon zich dat veroorloven, net als de aanstelling van een aantal componisten. Daartoe behoorde Johann Friedrich Schreyfogel over wie verder nauwelijks iets bekend is.
Dat orkest moet opvallend kosmopolitisch zijn ingesteld, want het speelde muziek in Franse- en Italiaanse stijl, vermengd met lokale Duitse invloeden. Geen wonder, want de keurvorst bezocht het Franse hof een paar keer en leerde het nodige om zijn muzikanten verfijning en nieuwe stijlen bij te brengen.
De muziek op deze cd stamt uit het overlevende deel van Johann Pisendels bibliotheek die muziek bevatte die hij had verzameld of gekopieerd van Italiaanse bronnen (Vivaldi, Albinoni e.a) toen is  in 1716 daar was.
Schreyfogel is dus een grote onbekende wiens naam alleen is aangegeven op de hier gespeelde werken.
De Poolse klavecinist Marcin Swiatkiewicz heeft zich gespecialiseerd in dit soort muziek en violiste Martyna Pastuszka is leidster en concertmeester van het op oud instrumentarium spelende Orkiestra Historyczna. Beide zorgen voor heel mooie verklankingen van al dit materiaal, waarvan de langzame delen het treffendst zijn met hun fraaie passagewerk. Ze laten ook ruimte voor wat improvisatie. Goed dat eens aandacht is geschonken aan deze onbekende, maar interessante componist.