CD Recensies

STRAVINSKY: ORPHEUS; DANSES CONCERTANTES

Stravinsky: Orpheus; Danses concertantes. Orpheus kamerorkest. DG 459.644-2 (49’44”). 1996
 
Natuurlijk heeft het veel zin dat Orpheus Orpheus uitvoert en de enige kanttekening daarbij is dat de cd slechts een speelduur van vijftig minuten heeft. Bijvoorbeeld Pulcinella had er nog best bij gekund. Dit gezegd hebbende, blijkt wel dat we met een erg goed uitgevoerd programma te maken hebben.
De balletmuziek Orpheus uit 1947 is een neoklassiek werk in drie tableaux dat Stravinsky in Hollywood schreef voor Balanchine. Het wordt wel bewonderd, maar is nooit geliefd geworden. De muziek heeft een zekere kuise schoonheid en de kamermuzikale bezetting past goed bij het neoklassieke werk. Het Orpheus orkest doet het ballet even zo goed eer aan als de vertolkingen van de componist zelf (Melodija 74321-33220-2) en Jurowski  (LPO 0091) en treft de essentie van deze muziek. Instrumentale details worden mooi naar voren gebracht. De uitvoering bezit helderheid, ritmische nadruk is gevoelig voor elke dynamische nuance en bouwt mooi spanning op voor Orpheus’ dood.
Diezelfde mooie aanpak geldt voor de Danses concertantes uit 1942 die soms gortdroog en afstandelijk kunnen klinken maar hier als een model voor de elegante kwaliteiten van het ware neoclassicisme zijn. Dat maakt deze cd tot een essentie voor elke Stravinsky verzameling. Vergelijk maar met Robert Craft (Naxos 8.557506) en Hickox (Virgin 790.767-2).