CD Recensies

SCARLATTI, A.: CANTATES ' DOVE FUGGO? A CHE PENSO?' APPENA CHIUDO GLI OCCHI

Scarlatti, A.: Appena chiudo gli occhi. Cantates ‘Dove fuggo? A che penso?', ‘Appena chiudo gli occhi’ Caldara: ‘Vicino a un rivoletto’, ‘Innocente cor mio’; Valentini: ‘Alletamento da camera’ in d op. 8/1’. Giuseppina Bridelli (ms) met het Quartetto Vanvitelli. Arcana A 487 (76’57”). 2020
 
Appena chiudo gli occhi (Zodra ik mijn ogen sluit) is de titel van deze cd waarop mezzo Giuseppina Bridelli de wereld van de Italiaanse kamercantate bekijkt. Alessandro Scarlatti en Antonio Caldare droegen veel aan dat achttiende eeuwse Italiaanse genre bij. De loopbanen van het tweetal vielen even samen in 1708 in Rome. daarna zette Scarlatti die voort in Napels  en Caldara in Wenen. 
Hun cantates worden behalve door de vocale partijen vooral gekenmerkt door de passend klein en intiem gehouden begeleiding die veel variatie biedt en een heel mooie melodische structuur heeft. 
Mezzo Giuseppina Bridelli, die eerder al meewerkte aan de Passio Domino nostri Christi secundum Joannem van Alessandro Scarlatti (Ricercar RIC 378), aan de opname ‘Habanera’ (DG 477.8776), aan de opera’s Il Bajazet van Francesco Gasparini (Glossa GCD 923504) en El Prometeo van Antonio Draghi (Alpha ALPHA 582) toont met haar warme stem opnieuw aan dat ze ook in dit kleinschaliger repertoire zeer goed thuis en volledig op haar plaats is.
Gian Andrea Guerra (v), Mauro Pinciarolli (git), Nicola Brovelli (vc) en Luigi Accardo (kl) van het Quartetto Vanvitelli begeleiden haar met zorg en aandacht. Als aardige aanvulling op het vocale programma is er nog het puur instrumentale 
‘Alletamento da camera’ van de veelzijdige Giuseppe Valentini (1681 - 1753) die behalve violist /componist ook dichter en schilder was, maar als musicus werd hij overschaduwd door Corelli, Vivaldi en Locatelli. Toch is het goed om eens iets van hem te horen dat de moeite waard is naast zijn 7 Bizzarria per camera op. 2 (Aura Musicale op Hungaroton HCD 31864) en zijn Concerti grossi op. 7 (Ensemble 414 op Alpha ALPA 310 en Zig-Zag territoires ZZT 020801).