CD Recensies

SCHELB: CONCERTEN VOOR PIANO, ALTVIOOL, ALTHOBO

Schelb: Concert voor piano en strijkorkest; Concert voor altviool en strijkorkest; Concert voor althobo en strijkorkest. Resp. Tatjana Blome (piano), Sarina Zickgraf (va) en Dominik Wollenweber (cor anglais) met de Kamersymfonie Berlijn o.l.v. Jürgen Bruns. Toccata Classics TOCC 0604 (63’31”). 2021
 
De componist Josef Schelb (1894 - 1977) behoort ongewild tot de beter bewaarde geheimen uit het Duitse muziekleven. Dat had niet alleen te maken met zijn Naziverleden, maar ook met het feit dat tijdens een bombardement op Karlsruhe, waar hij werkzaam was, vrijwel al zijn composities verloren gingen tijdens een bombardement in 1942. Pas gedenazificeerd kreeg hij in 1948 een nieuwe  aanstelling en begon hij vol goede moed opnieuw te componeren.
Met als resultaat onder meer deze composities uit respectievelijk 1949, 1956 en 1970 die deel uitmaken van de ongeveer 150 werken die hij toen nog schreef. Ze zijn nog tonaal en qua stijl quasi impressionistisch in de contrapuntische stijl van  Hindemith en Hartmann en met enige invloed van Bartók. Het aantrekkelijke daarvan is dat zijn muziek geen moment zwaarwichtig aandoet en doorgaans een vrij lichte toets heeft met soms blijken van humor aan het oppervlak. Een soort Gallische blijmoedigheid blijkt telkens weer. Dan doet hij denken aan Poulenc. 
Schelb was een student van Hans Huber in Bazel en van Bernhard Stavenhagen in Genève. De drie solisten en het Berlijnse orkest stellen alles in het werk om hem in een zo gunstig mogelijk daglicht te plaatsen. Dat veraangenaamt de eerste kennismaking met de componist. Meer van hem - de Klarinetsonate, het Klarinetkwintet en het Kwartet voor piano, klarinet, altviool en cello - zijn te vinden op Toccata Classics TOCC 0358.