CD Recensies

SCHUBERT: WINTERREISE (BEW. VOOR HOBO, FAGOT, PIANO)

Schubert: Winterreise op. 89, D. 911 (bew. voor hobo, fagot en piano). Clara Dent-Bogány (h), Bence Bogány (fag) en Gergely Bogány (piano). Hännsler HC 21023 (66’54”). 2020
 
Vervanging van de menselijke stem door melodie-instrumenten als hobo en fagot brengt natuurlijk een drastische wijziging van Schuberts Winterreise met zich mee, maar die kloof valt te overbruggen wanneer men de tekst erbij neemt. Gelukkig zijn deze in het programmaboekje ook afgedrukt. De muziek ademt op dezelfde manier en het klankspectrum van de blazers verschilt niet zoveel van die van bariton of tenor.
De uitvoerenden van de familie Bogány treden als één gesloten formatie op en rechtvaardigen zich met de uitspraak: “Het was onze ambitie om in deze bezetting een zo intensief als sfeervol mogelijke versie van de bekende cyclus met 24 liederen te maken”.
In die opdracht zijn ze geslaagd en niet alleen luisteraars met een hekel aan zang kunnen er ten volle van genieten. De gedaantewisseling is boven verwachting goed gelukt en biedt een nieuwe mogelijkheid om van Schuberts muziek te genieten.