CD Recensies

SHAW: ORANGE

Shaw: Orange. ‘Entr’acte’, ‘Valencia’, ‘Plan and elevation’, ‘Punctum’, ‘Ritornello 2.SQ.2.J.A, ’Limestone and felt’. Attaca quartet. New Amsterdam 7559-79260-9 (63’37”). 2018
 
De Amerikaanse componiste en Pulitzerprijs winnares Caroline Shaw (1982) is een veelzijdig iemand want ze is ook zangeres en violiste op hoog niveau. De vorm van het Strijkkwartet heeft haar altijd aangelokt en zei daarover: ‘De vorm bestaat honderden jaren en is erg aantrekkelijk voor me omdat het telkens iets moois en ritualistisch heeft. Het is iets vertrouwds en toch is er telkens wat nieuws wanneer je de deuren naar dit konijnenhol opent. Alleen al de kleine wisselingen in de harmonie en de vorm van de baslijn kunnen een heel nieuwe wereld openen’. Ze omschrijft de wereld van Orange op deze eerste cd als ‘het samen met het Attaca kwartet onderhouden van een mooie tuin. Dat doet ze samen met Amy Schroeder en Keko Tokunaga (v), Nathan Schram (va) en Andrew Yee (vc) van het Atttaca kwartet. Blijken van het verleden (Monteverdi, Josquin, Bach, Haydn, Mozart, Ravel en Bartók) zijn er nog, maar daar groeien ook nieuw planten met kleurige bloemen op die snel vertrouwd worden. De vormen van bladeren en bloemen hebben een patroon dat bekend is en zijn bedoeld als een viering van het eenvoudige, ongekunstelde aan alledaagse natuurlijke schoonheid.
Zo klinken naast wat oudere werken als ‘Punctum’ (2009/2013), ‘Entr’acte’ (2011), ‘Valencia’ (2012), ‘Plan and elevation‘ (2015) ook composities van recenter datum. Als Shaw gelukkig is met het resultaat is er voor ons luisteraars geen reden op dat niet ook te zijn.